Få et hurtigt svarLegekammerater

Indlæg af speaker og performer coach, Carsten Warming


En god speaker! â€" Hvad er det? 
Jeg plejer at sige: En god speaker er den stemme i radioen eller på tv´et, som leverer sit budskab klart og effektivt, uden mislyde - og på en måde, så man forstår hvad der bliver sagt og tager det til efterretning.

Ja, man kan endda sige, at hvis den information man modtager huskes bedre end erindringen om hvor vidt det var en kvindelig eller mandlig speaker som leverede budskabet, så har det været en god speaker!

Men der er jo forskellige stemmer, og især udtryk, for det kommer an på hvad man speaker:
I dag er grænserne blevet mere nuancerede, men der er dog nogle psykologiske forhold der gør sig gældende mellem stemmen i højtalerene og lytteren.

En nyhedsspeaker skal helst lyde anderledes end speakeren til en naturudsendelse.

De gamle dokumentar - og naturprogrammer, i sort/hvid på Danmarks Radios TV, blev ofte ledsaget af stemmen som man dengang lærte at holde af.

Ved stemmens brug satte de nærmest farver på udsendelserne så " noget som tv jo kke kunne levere dengang.

Tiderne har ændret sig siden. Vi har farver og masser af fest i medierne, det smitter af på vore tilvalg og fravalg af medier, og de uendelige udbud af underholdningselektronik der frister vore sanser hver eneste dag, kommunikerer budskaber ud til os på utallige måder.

Derfor må medierne finde på mange forskellige måder at fange vores opmærksomhed på.

De unges åbenhed og helt naturlige tilgang til medierne, kræver at også de bliver serviceret med værter og speakere der taler i deres sprog og univers.

Det er utroligt vigtigt at dagligdagen reflekteres i medierne på samme måde som den opleves af de enkelte segmenter og aldersgrupper i samfundet. De unge , midaldrende og ældre har alle deres favoritter blandt medierne. Og jo bedre kvalitet man giver dem, des mere loyale vil de forholde sig overfor de respektive udbud af programmer og tilbud.

Derfor skal en god speaker være en person der har hele kroppen i stemmen. En person der kan foredrage og udtrykke tekster, så hver lille sætning sætter sig som en lille perle hos den der lytter. Man griber efter den og betragter den som det den er!

At blive en god speaker kræver en god del musikalitet og en betydelig fornemmelse for sprogets nuancer og melodi, for tempo og stemning, og - måske det allervigtigste i disse sammenhængende: Pauser . . .

Det er et godt grundlag af være sanger og samtidig beherske et musikinstrument; er man en der elsker at læse bøger, har lyst og evne til at holde tale eller foredrag, og går man og små pludre man med sig selv dagligt" er det bestemt ringe hvis man vil begå sig som speaker.

Og man kan jo altid forsøge. 
Om Carsten Warming:
Speaker og performance coach med mere end 25 års erfaring med medierne. Arbejder som speaker på dokumentarprogrammer til både radio og tv, bogindlindlæsning, reklamer og som tekstforfatter og coach. Carsten har udviklet et træningsprogram for radio og tv-værter, samt for personer der optræder i det offentlige rum og i medierne. Programmet omfatter bl.a. et indgående arbejde med elevernes stemme og sproglige attitude - med henblik på, at øge den enkeltes evne til at markere sig bedre i den daglige kommunikation med omverdenen. For speakere og værter gælder det f.eks. improvisation og stemme ¸ring, og for andre kommer også kropssprog, telefonsamtale teknik og personlig fremstår ind i billedet.

Nyhedsbrev

Modtag nyt & spændende fra vores verden, i din indbakke.Brug for hjælp?

Lydstudiet Aros teamet

Vores faste support-team står klar til at hjælpe dig på alle hverdage mellem 9 og 15.30.

+45 7020 1240